keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Kekkerit kotona


Ekologisessa lastenkulttuurissa korostuu luonnon oma rytmi - vuodenajat seuraavat toisiaan, toistuvat vuodesta toiseen. Perheen oma rytmi, vuotuiset kalenterijuhlat sekä läheisten merkkipäivät tuovat lapsen elämään turvallisuuden ja jatkuvuuden tuntua. Perinteet tarjoavat oman lisänsä yhteiseen arkeen. Lapsille vuoden kohokohtia ovat synttärit, omat ja ystävien.


JUHLAPAIKKA
Kannattaa miettiä millaisia alueita omassa pihapiirissä on käytettävissä. Puistot, retkeilyalueet, metsäaukiot ja uimarannat ovat mainioita kokoontumistiloja. Kutsussa on syytä pyytää juhlijoita varustautumaan sään edellyttämillä tamineilla. Kovimmilla pakkasilla ja myräkässä juhlakansa etsiytyy sisätiloihin. Juhlapaikan ei tarvitse olla kosiskelevasti lasten mieleinen eikä kliinisesti siisti. Nukkavierut  huoneet henkivät tarinoita ja tunnelmaa. Epätasaisen kauniit ulko- ja sisätilat eivät kaipaa kummempaa koristelua. Lapsen mielikuvitus loihtii ihmeellisiä lavasteita pienistä vinkeistä. Pihavajan ruutuikkunat viestivät linnoista, pihapensaat ovat satumetsää, takapihan nurmikko valtameri. Maahan asetellut matot rajaavat tiloja ja auttavat kotoisan pesätunnelman luomisessa. 


ASTIAT
Herkut tekevät juhlasta juhlan. Käytettävissä olevat astiat voivat olla tarjoilun lähtökohtana. leivästä koverrettu kulho sopii salaatin alustaksi ja porkkanasuikaleet sujahtavat suihin kaalinlehdeltä. Vain juomaa varten on juhlan järjestäjien etsittävä jonkinlaisia astioita. Kirpputorit ja kierrätyskeskukset pullistelevat hajaparikuppeja. Myös ystäväpiiristä voi haalia astioita suuria  kemuja varten. Kuljetuksessa laseja ja kahvikuppeja suojaavat ympärille kääräistyt servietit, jotka on leikattu vanhasta lakanasta tai pöytäliinasta. Ne pestään samalla kun juhlakansan vaatteet, riemukkaan päivän jälkeen.


TARJOILUT
Vuotuiskalenteri helpottaa juhlien ennakointia. Sadonkorjuukaudella perhe säilöö lettukestihillot ja pakastaa ruusunmarjat, sillä kaikki keijukaiset eivät ole kesän lapsia. Jokaiselle vuodenajalle löytyy helposti ja edullisesti  toteutettavat tarjoilut. Kesällä korostuvat tuoretuotteet ja talvella vilja. Pienten juhlijoiden herkkunälkä on kyltymätön. Sokerihumalaa tasoittavat pilkotut vihannekset ja mukavasti sommitellut leipä- ja hedelmäpalat. Lapset nauttivat iloisesti purkkeihin asetelluista kirjavista ruuista, mistä he voivat itse koota lautasilleen villejä hahmoja. Lapset rakastavat tuoretta ja yksinkertaista ruokaa. Porkkanat, kurkku, tomaatit ja herneenpalot ovat juhlavia herkkuja sellaisenaan.


LAHJAT 
Turhaa tilpehööriä ja krääsää kertyy nurkkiin alituisesti. Siksi sankarin lahjaa suunnitellessa kannattaa miettiä, mistä saaja todella ilostuu. Työtä helpottaa muistikirjanen, johon aikuinen merkitsee pitkin vuotta ideoita ja haaveita. Itse väkerretty lahja on rakas. Tekijän persoona ja suhde sankariin ovat esineessä mukana. Lapset arvostavat toisen lapsen valmistamia tuotteita. Aikuisen silmin esine ei usein täytä kunnollisen lahjan kriteereitä. Se hapsottaa, on liian pieni, liian likainen, risa tai keskeneräinen. Lapset kuitenkin huomaavat itse tehtyyn tai omasta lelukopasta valittuun kierrätyslahjaan liittyvän tunnelatauksen. Kun ystävä lahjoittaa omansa, sen täytyy olla hienoa. Aika on arvokasta . Ravinnon, lämmön turvan jälkeen lapsi tarvitsee eniten läheisyyttä, rakkautta ja yhteistä aikaa. Ne voi kääräistä pakettiin. Lahja ei ole silloin valmis esine, vaan välineitä ja vihjeitä yhteiseen leikkiin tai retkeen. Aika lahjat ovat hyvin tärkeitä omalta vanhemmalta saatuina, mutta soveltuvat myös vieraiden lapsille annettaviksi.


OHJELMA 
Lasten omat ideat ohjelmasta ovat ennakkoluulottomia ja usein toteuttamiskelpoisia. Lapsen ajatukset näyttävät, kuinka vaatimaton on suurta. Onginta on kestosuosikki muodossa tai toisessa. Sekään ei vaadi kauppareissua. Herkkupala  askarteluohjeen, kukan siemenien tai leikki-idean kanssa riemastuttaa saajaansa. Lapsi voi myös tyhjentää lelukoriaan ystävilleen. Omasta jakaminen on tärkeä taito opittavaksi. Ympäristökäsityöt ja vuodenaikojen leikit ovat luontevia syntymäpäivien ohjelmanumeroita. Lähistöltä löytyvistä materiaaleista lapset voivat valmistaa itse syntymäpäivien koristelut ja ohjelman. Tällöin sankarin oma panos yhdistettynä vieraiden osallisuuteen muodostaa juhlan. Aikuisen roolina on juhlatunnelman mahdollistaminen, mutta muuten hän voi pysyä statistina. Aikuinen on villien fantasioiden mahdollistaja. Vanhempi on apurivelho, jolle lapsi toimittaa lappusille rustatut synttärisuunnitelmat etukäteen, kunnes ne juhlapäivänä ilmestyvät taianomaisesti esiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti