Päiväkoti tarjoaa rikkaat puitteet lasten arkiympäristön suunnittelulle. Onhan se harvoja vain lapsille pyhitettyjä paikkoja, aarre, jonka valmistamiseen on syytä suhtautua rakkaudella. Piha on materiaalipankki ja leikkien kenttä.
Onnistuneessa päiväkotiratkaisussa leikki- ja käsityömateriaalit kasvavat lähellä. Lapset osallistuvat pihan suunnitteluun, rakentamiseen sekä kasvattamiseen. Ajatuksella valitut perennat, puut ja pensaat ovat pitkäikäisiä sekä helppohoitoisia.
Päiväkodin pihalle kannattaa istuttaa monivuotisia kasveja, esim. marjapensaat, hedelmäpuut, mansikat, ruohosipulit, ruusut, kuusamat ja humalat tuottavat satoa sekä iloa vuodesta toiseen.
Päiväkodin puutarha
Viljelytouhuista pitävät niin lapset kuin aikuisetkin. Puutarhan hoitaminen tarjoaa läheisen kosketuksen vuoden kiertoon. Siemenet viriävät kasvuun niin aarin palstaviljelmässä kuin ruukussakin. Molemmat ovat yhtä arvokkaita elämän ihmeen näyttämöinä. Suurikin puu on ollut joskus vain pieni siemen!
Kaikkia kasveja ei ole pakko kasvattaa itse siemenestä asti. Niitä voi hankkia myös taimina.
- Päiväkodin puutarha voi kasvaa ruukuissa, saaveissa tai vadeissa, jolloin ne helppo siirtää vaikka puutarhakummien luo tai avoimena olevaan päiväkotiin, kun päiväkoti on lomalla. Myös vanhainkodinkodin pihalle lomaksi siirretyt kasvit ilahduttavat näin moninkertaisesti.
- Käytä reilun kokoisia istutusastioita, jotta multa säilyy kosteana viikonlopunkin ajan.
- perunat, tomaatit, tilli, persilja, retiisit, salaatit, pavut ja mansikat viihtyvät hyvin ruukkuviljelminäkin.
- Kannattaa suosia myös syötäviä kukkia ja yrttejä, esim. krassi, kehäkukka, laventeli, minttu, sitruunamelissa, kurkkuyrtti ja auringonkukka
- Kasveja voi lannoittaa vaikka kompostimullalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti